Co2 nøytral
Bestill denne varen i dag og vi sender din pakke på mandag.Gjelder ikke helligdager
Bestill denne varen i dag og vi sender din pakke i morgen.Gjelder ikke helligdager
Bestill innen tiden løper ut  {{hours}}:{{minuts}}:{{seconds}}, og vi sender idag!  Gjelder ikke helligdager
Betaling

Røykelunger

Røykelunger eller KOLS som det også kalles, er en alvorlig lidelse.

Opp i mot 85-90 % av de som lider av KOLS, har sykdommen fordi de har røyket i mange år. Derfor kalles KOLS også for røykelunger og omvendt.

Røykelunger er en meget ubehagelig sykdom, som alt for mange nordmenn dessverre lider av. Det anslås, at opp i mot 40.000 lider av alvorlig KOLS, som kan gi vanskelig åndedrett ved kun små anstrengelser, som å løfte et telefonrør, ta på klær eller reise seg opp fra en stol.

Det kan umiddelbart sammenlignes med, at du som normal person skulle trække vejret igennem et sugerør resten af livet - nok en oplevelse som de fleste gerne vil være foruden.

Symptomer på røykelunger kan være følgende:

Som beskrevet er en av symptomene av røykelunger besværet med å puste.

Hoste er meget vanlig ved KOLS, da luftveiene er irriterte. De fleste opplever hosten om morgenen, men den kan vare hele dagen. I forbindelse med hosten kan det komme slim, og noen har vanskeligheter ved å hoste slimet opp.

Mange har tendens til å få lungebetennelse, når de lider av røykelunger, og de har det vanskelig med å bli frisk etter en slik omgang.

Røykelunger er alvorlig - så ta symptomene seriøst.

De fleste oppdager dessverre for sent at de lider av røykerlunger. De betrakter deres pustebesvær som et tegn på at de enten er kommet i dårlig form, eller at det kun er alderen som spiller dem et puss. Mange som får konstatert KOLS eller røykelunger har mistet opp mot halvdelen av deres lungefunksjon, før de finner ut av dette.

Det handler om å få målt sin lungefunksjon så tidlig som mulig, så det kan gjøres noe med det med det samme, hvis målingene indikerer røykelunger eller KOLS.

Du kan selv teste din lungefunksjon!

Der finnes kun en måte å undersøke om du lider av KOLS eller røykelunger. Dette gjøres med et spirometer. Et spirometer kan måle din lungefunksjon, og fortelle deg hvordan helsestilstanden er for dine lunger. Du kan enten få gjort dette hos din lege, eller du kan gjøre det selv ved å anskaffe et spirometer. 

Slik bruker du en lungefunksjonstest eller spirometer.

Enten du får det gjort hos legen eller gjør det selv, så foregår det på følgende måte. Du puster inn i et spirometer ut av dine lungers fulle kraft. Spirometeret lager deretter en beregning av din lungefunksjon.

De verdier som er viktige i forhold til å bestemme graden av KOLS eller Røykelunger er FEV1 - den mengde luft du kan puste ut i det første sekund - og FVC (FEV6 brukes noen ganger i stedet), som er den mengde luft som du kan puste ut i alt på én utånding.

Har du røykelunger?

KOLS og røykelunger inneles i forskjellige alvorlighetsgrader. Typisk arbeides det med fire grader som består av følgende:

Mild KOLS: over 80% av den forventede lungefunksjon er intakt

Moderat KOLS: Mellom 50 % og 79 % av den forventede lungefunksjonen gjenstår

Alvorlig KOLS: Mellom 30 % og 49 % av den forventede lungefunksjonen gjenstår

Meget alvorlig KOLS: Under 30 % av den forventede lungefunksjonen gjenstår