Co2 nøytral
Bestill denne varen i dag og vi sender din pakke på mandag.Gjelder ikke helligdager
Bestill denne varen i dag og vi sender din pakke i morgen.Gjelder ikke helligdager
Bestill innen tiden løper ut  {{hours}}:{{minuts}}:{{seconds}}, og vi sender idag!  Gjelder ikke helligdager
Betaling

Oksygenmetning normalverdier

Oksygenmetning er andelen blodceller som bærer oksygen, og er omtrent konstant uansett pustehastighet. Det er en måling av hvor stor del av hemoglobinets (blodets røde fargestoff) oksygenbindende evne som er utnyttet.

Hvorfor måle oksygenmetning?

Oksygenmetning (O2-metning) i blodet er en viktig verdi ved vurdering av lungefunksjonen. Verdiene bestemmes av arterielt eller venøst blod, avhengig av diagnosen. I både forbindelse med operasjoner, hvor pasienter er i narkose, respiratorbehandling og nødmedisin og transportering av alvorlig syke, er det nødvendig å sjekke oksygeninnholdet kontinuerlig. Dette gjøres via en oksygenmåler, også kjent som et pulsoksymeter, som måler blodsyreverdien gjennom en klemme festet til en lyskilde på enten en finger eller en øreflipp. Undersøkelsen er fullstendig smertefri for pasienten.

Vi tilbyr forskjellige pulsoksymetere til ditt behov, om det er å måle oksygenmetningen din en gang iblant eller å overvåke din eller andres søvn. Uansett hvilket apparat du har er det viktig å kunne tolke og forstå resultatene når verdien måles.

Bruk gjerne nedenstående guide som retningslinjer for målingene dine.

SpO2 %

Klinisk betydning

99-97

Ung normal mann/kvinne

97-95

Sovende ung, våken eldre

93

Laveste normalverdi

90

Lett respirasjonssvikt. Oksygentilskudd nødvendig

85

Respirasjonssvikt krever sykehus

75

Svær respirasjonssvikt

60

Bevisstløs. Umiddelbar livsfare

 

Har du et lavt nivå av oksygenmetning?

Lavt nivå av O2-metning er ofte et tegn på respiratoriske lidelser som astma eller kronisk lungesykdom. Hos personer som er i store høyder (f.eks. fjellklatrere) kan verdiene også ligge under normale verdier. Alder vil også kunne påvirke målingene dine f.eks. en sovende eldre har en lavere oksygenmetning enn en sovende ung).

Hvis verdiene dine ligger utenfor normalområdet (95-98 %), anbefaler vi at du tar kontakt til legen din så fort som mulig. Slik kan dere legge en plan for hvilke tiltak som er relevant for deg og dine blodmålingsverdier. Forskere har for nylig anbefalt å sjekke hjertefunksjonen når oksygenmetningen er lavere enn 95 %.